Erkenning

Volgens de wet bent u ouder van een kind, als u het kind heeft erkend. U heeft dan een juridische band. Hierdoor bent u verplicht om uw kind te onderhouden tot hij of zij 21 jaar is. Uw kind is uw erfgenaam. Door erkenning bent u niet de wettelijke vertegenwoordiger van uw kind. Dit bent u pas als u ook het gezag over uw kind hebt.

Wel of niet automatisch erkend?

Een kind is automatisch erkend door de moeder via de geboorte ongeacht welke relatievorm. Bij huwelijken en geregistreerd partnerschappen tussen man en vrouw is het kind automatisch door de partner erkend. Dat is bij wet geregeld. Woont de moeder samen met de vader dan moet hij het kind erkennen. Dit moet u zelf regelen. Dit kan voor of vlak na de geboorte, maar ook nog op een later moment. Daar is altijd toestemming van de moeder voor nodig tot het kind zestien jaar is. Bij kinderen van twaalf jaar of ouder is ook de toestemming van het kind nodig.

Wilt u als vader het kind erkennen, maar wil de moeder daaraan niet meewerken? Dan kunt u naar de kinderrechter stappen en vragen om toestemming om het kind te mogen erkennen.

Terug naar familierecht.

Heeft u een advocaat in Breda nodig voor een erkenning?

Neem dan contact met ons op.

Contact